Knappe vierde plek Team Amsterdam bij World Tour Final

Knappe vierde plek Team Amsterdam bij World Tour Final

Team Amsterdam heeft het lange seizoen in de World Tour afgesloten met een knappe vierde plek. De vier Nederlandse 3×3 basketballers slaagden er zondag bij de World Tour Final in Japan in de halve finale te halen door in de kwartfinale met 20-19 van het Soveense Piran te winnen. In de halve finale lukte het Jesper Jobse, Aron Royé, Dimeo van der Horst en Sjoerd van Vilsteren niet om Princeton te bedwingen. De Amerikanen waren met 22-13 te sterk. De titel ging naar Liman uit Servië.

De kwartfinale in Utsunomiya tegen Liman was een bloedstollend spannende wedstrijd. De Slovenen zijn een van de (mogelijke) opponenten van de Nederlandse mannen bij het tweede Olympisch Kwalificatie Toernooi in april 2020. Op 1.11 van het einde schoot Jesper Jobse zijn ploeg met een tweepunter naar een 19-15 voorsprong. Na een Sloveense tweepunter maakte Dimeo van der Horst er 26 seconden voor het einde 20-17 van. De late tweepunter van de Sloveen Simon Fingar kon Team Amsterdam niet meer uit de halve finale te houden.

In de halve finale stond het Nederlandse kwartet, dat zich zonder een toernooizege maar op basis van de ranking voor de World Tour Final had geplaatst, tegenover Princeton. Dit team had als Amerikaanse ploeg eerder dit jaar de wereldtitel gepakt bij de FIBA 3×3 World Cup in Amsterdam. Tot 5-5 ging de strijd gelijk op, daarna speelde vroege foutenlast de Nederlanders parten. Damon Huffman scoorde viermaal op rij en nadat Kareem Maddox met een tweepunter 11-6 op het scorebord had gezet, speelde Nederland een verloren wedstrijd.

Bondscoach Brian Benjamin is trots op de vierde plek. “In de kwartfinale hebben we goed gespeeld en gewonnen van Piran, de nationale ploeg van Slovenië. Kijk naar Riga, de nationale ploeg van Letland, winnaar in onze poule, maar zij verliezen wel in de kwartfinale. Veel hangt af van de vorm van de dag. Die was vandaag bij ons goed. In de halve finale tegen Princeton ging het mis, omdat we te gretig waren en daardoor snel in foutenast kwamen. Kortom, niet slim genoeg gespeeld, maar ook wat die wedstrijd betreft ben ik tevreden over het spel. Als je de laatste vier haalt in een toernooi met de beste teams van de wereld, en die zijn hier beter dan de ploegen die je op een EK of WK tegekomt, dan kun je niet anders dan tevreden zijn. Tegelijkertijd maakt het ook duidelijk dat we nog tekort komen voor een plek bij de laatste drie. We hebben zes World Tour-toernooien gespeeld en bij vijf daarvan de halve finales bereikt. En bij de finale nu ook weer. Dat zijn goede prestaties, maar ons doel is de topdrie bij OKT1, dus hebben we nog werk te doen.”

Foto: fibabasketball