Succes zorgt voor introductie 3×3 NL Masters Tour

Succes zorgt voor introductie 3×3 NL Masters Tour

De Streetball Masters Tour ondergaat een metamorfose. Het overdonderende succes van een van de grootste 3×3 tours van Europa leidt er toe dat de tour met ingang van komend seizoen anders wordt ingericht en ook een andere naam zal krijgen: de 3×3 NL Masters Tour. Externe partijen, zoals verenigingen, stichtingen, bedrijven en sportbureaus, krijgen voortaan de kans om met hun eigen toernooi onderdeel te worden van de grote 3x3NL Masters Tour.

De Streetball Masters Tour is sinds 2009 uitgegroeid tot een absoluut begrip in het Nederlandse basketball. De tour, waarbij wordt gestreden om het Nederlands Kampioenschap 3×3 basketball, telt inmiddels 25 voorronden per jaar, zowel indoor als outdoor. Bovendien is de huidige Streetball Masters Tour een van de grootste 3×3 basketball tours van Europa, met veel interesse vanuit binnen- en buitenland.

Alle 3×3 evenementen op de Tour werden tot afgelopen seizoen georganiseerd door de Nederlandse Basketball Bond (NBB), in nauwe samenwerking met verenigingen en andere lokale partijen.  Nu 3×3 basketball inmiddels de olympische status heeft verworven en een volwaardige discipline in het basketball is geworden, heeft de NBB besloten om het concept Streetball Masters anders vorm te geven.

De vraag naar 3×3 events is zo groot geworden dat de NBB in organisatorisch opzicht niet meer in staat is alle geïnteresseerden optimaal te bedienen. Daarom is ervoor gekozen om de rol van de bond kleiner te maken en die van de organiserende partijen groter. Elke vereniging kan vanaf komend seizoen een licentie voor de organisatie van een 3×3 evenement afnemen bij de NBB, waardoor het toernooi automatisch onderdeel wordt van de landelijke tour. Wanneer aan alle licentievoorwaarden is voldaan, krijgt het event het predicaat  ‘3x3NL Endorsed’.

Deze koerswijziging biedt verenigingen meer en nieuwe mogelijkheden om lokaal en regionaal 3×3 basketball aan te bieden en met het basketbalaanbod voor leden en niet-leden in te spelen op de veranderende tijd. Samen met het nieuwe concept van de tour wijzigt ook de naam. De Streetball Masters Tour heet voortaan de 3x3NL Masters Tour. De NBB gaat als onderdeel van de 3x3NL Masters Tour in de zomer van 2020 een aantal grote meerdaagse (internationale) evenementen organiseren, die toewerken naar de grote landelijke finale. Bekijk hier de nieuwe opzet.

Vanaf het seizoen 2019/2020 wordt het dus voor externe partijen (verenigingen, stichtingen, bedrijven, sportbureaus, etc.) mogelijk om met hun eigen toernooi onderdeel uit te gaan maken van de grote 3x3NL Masters Tour. Door een 3x3NL-licentie af te nemen, kunnen organisatoren een eigen voorronde onderdeel uit laten maken van de tour, waarbij uiteindelijk bij één grote landelijke finale om de titels wordt gestreden. Lees hier hoe je met de nieuwe bidprocedure een 3×3 event kunt aanmelden.

Bron: basketball.nl